De verschillen en overeenkomsten tussen parket en laminaat

door | 23-01-2020 | Informatie

Als je je voor de eerste keer gaat bezighouden met het inrichten van een woning, dan kan het verschil tussen parket en laminaat je nog niet geheel duidelijk zijn. Daarom delen wij in deze blog de grootste verschillen en overeenkomsten tussen de twee soorten vloeren.

De overeenkomsten tussen parket en laminaat

Er is eigenlijk maar één overeenkomst tussen parket en laminaat en dat is een hele voor de hand liggende: het zijn allebei vloeren. Veel mensen denken daarnaast dat het allebei om houten vloeren gaat, maar niets is minder waar. Laminaat is namelijk gemaakt van kunststof, dus hoezeer het er ook uitziet als hout, het is het niet. Parket is wel gemaakt van hout. Hierdoor is de prijs van parket vaak hoger dan van laminaat.

De verschillen tussen parket en laminaat

Er zijn een stuk meer verschillen dan overeenkomsten tussen parket en laminaat, zoals het net genoemde materiaal. Laminaat is dus gemaakt van kunststof, parket van hout. Het proces van het maken van laminaat is een stuk minder duurzaam dan het proces van parket. Laminaat wordt gemaakt van een samenstelling van HDF (High Density Fireboard), decorpapier en een melamine afwerking. Voor deze productie is veel van een olie nodig, die wij in Europa niet hebben.

Zoals eerder genoemd is Parket gemaakt van hout, voor nagenoeg 100%. ‘t Saense Parkethuys is FSC®-gecertificeerd en dit houdt in dat het hout van onze houten vloeren op een verantwoorde manier verkregen is. De Forest Stewardship Council®, ook wel FSC, is een organisatie die wereldwijd zorgdraagt voor het behoud van bossen. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Daarnaast zijn houten vloeren 100% recyclebaar, wat de duurzaamheid nog meer vergroot.

Een ander verschil is dat parket opnieuw geschuurd, gelakt of geolied kan worden bij een beschadiging of vlek. Daarbij kun je meteen voor een nieuwe kleur kiezen. We voorzien je graag van advies, mocht dit zover zijn.
Bij laminaat is dit een ander verhaal. Als de vloer nog op voorraad is, dan zal het gedeelte rondom de beschadiging eruit moeten, omdat dit de enige manier is om bij de beschadiging te komen. Als de vloer uit het assortiment is, wat bij laminaat nog wel eens voor kan komen, dan zal de gehele vloer vervangen moeten worden.

Een voordeel van laminaat is, is dat het vaak makkelijker is om te leggen. Het is namelijk vaak zo dat een laminaatvloer beschikt over een klik systeem. Hierdoor kan vrijwel iedereen een laminaatvloer leggen. Daarentegen is een parketvloer een stuk lastiger, zelfs zo lastig dat je het beter uit kunt besteden aan ervaren leggers.

Als je na het lezen van deze blog nog vragen hebt, dan ben je altijd welkom om langs onze showroom te komen of je kunt contact met ons opnemen.