Waarom een Fidbox?

door | 17-08-2020 | Informatie

Laten we beginnen met uitleggen wat een Fidbox precies is. Een Fidbox is een (voor het oog onzichtbaar) apparaat dat de vochtigheid van de dekvloer en de temperatuur van de houten vloer meet. Een Fidbox voert 3 keer per dag zelfstanding een meting uit, ook slaat hij deze gegevens op en wanneer nodig zal hij een melding geven. Maar waarom heb je zo’n Fidbox nodig?

Waarom?

Het plaatsen van een Fidbox is eigenlijk altijd verstandig, maar het wordt zeker aangeraden als u vloerverwarming heeft. De voordelen:

  1. Met het gebruik van een Fidbox kunt u schades aan uw vloer voorkomen, denk hierbij aan een te lage of te hoge luchtvochtigheid, een verkeerde instelling in uw vloerverwarming, het lekken van een waterleiding etc.
  2. Naast dat een goede luchtvochtigheid belangrijk is voor uw vloer, is het ook beter voor uw eigen leefomgeving
  3. De Fidbox bewaart de gegevens van de metingen, zodat je daar altijd nog op terug kunt vallen

De Fidbox voert een tweezijdige opmeting uit, namelijk aan de vloerzijde en aan de betonzijde. In de meting vind je onder andere informatie over de oppervlakte temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, opstijgend vocht, klimatologische omstandigheden en het klimaat van het materiaal.

De meeste Europese fabrikanten noemen de Fidbox als vereiste in de algemene legvoorschriften. Een Fidbox wordt zelfs verplicht genoemd wanneer de parketvloer of houten vloer wordt gecombineerd met vloerverwarming en vloerkoeling. Een Fidbox is zo geprogrammeerd dat deze door geen enkele partij kan worden gemanipuleerd. Hierdoor is de Fidbox rechtsgeldig in de bewijsvoering bij eventuele geschillen.

Waar wordt een Fidbox geplaatst?

Het formaat van de Fidbox is relatief klein (lengte 96 mm * breedte 52 mm * hoogte 7 mm) hierdoor is het zeer eenvoudig om een klein gedeelte uit de vloer te vrezen en de Fidbox onzichtbaar in de vloer te plaatsen.

Hoe werkt een Fidbox?

In de Appstore of Google Play store kan er een app gedownload worden waarmee op ieder moment de kwaliteit van de luchtconditie in huis getest kan worden. De app is gratis. Indien de luchtvochtigheid te laag of hoog is, dan krijgt u een waarschuwing op uw scherm. Om te synchroniseren met de app dien je in een straal van 5 meter van de Fidbox te zijn, omdat er een Bluetooth verbinding nodig is voor de synchronisatie. Een Fidbox is niet onderhevig aan of veroorzaakt geen interferenties bij de radiofrequenties. De levensduur van de batterij van een Fidbox is gemiddeld 7-8 jaar.