Welke vloer past bij jouw huisdier?

door | 08-07-2020 | Informatie

Heeft u al huisdieren of bent u van plan misschien in de toekomst een huisdier te nemen? Dan is het zeker raadzaam hier rekening mee te houden als u een nieuwe vloer gaat uitkiezen. Een hond of kat kan namelijk krassen, haren en vuil achterlaten op uw vloer. In deze blog vindt u de meest geschikte vloer voor huisdieren en geven we tips.

Tapijt

Tapijt is een warme goed isolerende vloerafwerking waar geen krassen in kunnen komen. Deze vloerafwerking is zacht, warm en voelt comfortabel voor huisdieren als honden en katten. Deze vloeren zijn daarentegen het ook het lastigst te reinigen. Niet erg handig als je huisdier bijvoorbeeld nog zindelijk moet worden. Er kan meer vuil en stof in het tapijt blijven hangen, wat voor mensen met allergieën niet handig is.

Laminaat

Een is uitstekend geschikt wanneer je huisdieren hebt. Goede kwaliteit laminaatvloeren zijn duurzaam, krasvast en is goed te reinigen. Zo zal bijvoorbeeld vuil of water niet in de vloer trekken door een goede krasvaste laag waarmee de vloeren zijn afgewerkt. Houdt er wel rekening mee dat deze vloeren een gladder oppervlak kunnen hebben waardoor de huisdieren sneller uit kunnen glijden. Wanneer er meer reliëf in de vloer zit zal dit de kans op uitglijden verkleinen.

Bamboevloer

Een bamboevloer houdt warmte goed vast, waardoor het een comfortabel warm gevoel zal geven voor uw huisdier. Daarnaast is een bamboevloer zeer veerkrachtig, slijtvast en als er toch krassen ontstaan dan zijn deze vaak goed te herstellen. Een bamboe vloer is ook makkelijk te reinigen. Tevens is bamboe gemaakt van natuurlijk materiaal en ook nog eens duurzaam. Wel heeft een bamboevloer een gladder oppervlak waardoor er ook kans is op uitglijden. Aan te raden is een goede afwerking op de vloer aan te brengen waardoor water en vuil niet in de vloer kan trekken.

Houten vloer

In Nederland is de meest voorkomende houten vloer gemaakt van eikenhout. Eiken is een warm isolerend materiaal dat net als bamboe een comfortabel gevoel kan geven. Eiken is van nature een minder glad en geeft meer grip voor de dierenpootjes. In eikenhout zit looizuur, deze stof kan de vloer doen verkleuren als het in aanraking komt met braaksel, urine of bijvoorbeeld natte pootjes van uw huisdier. Hierbij speelt de afwerking van uw houten vloer een essentiële rol. Voorkomen is beter dan genezen. Zo raden wij u aan uw houten vloer af te werken met goede olie, hardwax of lak.

Vinyl / PVC

Een vinyl of PVC vloer is makkelijk schoon te maken en kan goed tegen vocht. Bij een PVC of vinylvloer is de bovenkant afwerkt met een slijtvaste afwerkingslaag, wat ervoor zorgt dat “ongelukjes” niet snel in de vloer trekken. Daarentegen krast PVC wel sneller dan bijvoorbeeld laminaat. Een voordeel van vinyl is dat huisdieren meer grip hebben en de vloer werkt geluiddempend.

Vloerverwarming en een huisdier?

Denkt u erover om vloerverwarming aan te schaffen? U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld de zijmuren vrij. Zo heeft uw huisdier een plekje om te ontsnappen als het te heet wordt aan de pootjes.

Voor meer tips en advies kun je altijd vrijblijvend bij ons binnenlopen. ’t Saense Parkethuys helpt je graag om een geschikte vloer voor huisdieren te vinden.