Houten vloer en vloerverwarming
Isolatiewaarde
De R-waarde, oftewel de warmteweerstand van parket geeft aan hoe hoog de isolatiewaarde van de vloer is. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de isolerende werking. Hiervoor geldt; hoe dunner de vloer, hoe meer warmte deze doorlaat.
Er zijn verschillende soorten houten vloeren die uitermate geschikt zijn voor op vloerverwarming en de juiste R-waarde hebben. Bijvoorbeeld parketvloeren die zijn voorzien van een HDF onderlaag hebben maar een R-waarde van 0.049 m2 K/W (vergelijkbaar met diverse tegelvoeren) en zijn hierdoor uitermate geschikt voor bijna alle vloerverwarmingssystemen.
Rendement vloerverwarming
Vloerverwarming onder een houten vloer is niet te vergelijken met vloerverwarming onder een andere vloer. Hout is van nature een warmer product dan bijvoorbeeld tegels of kunststofvloeren. Dit komt vooral omdat hout trager warm wordt, maar tegelijkertijd ook langzamer afkoelt. Hout houdt de warmte in huis langer vast. Het duurt iets langer voordat de vloer verwarmd is, maar het duurt ook langer voordat de vloerverwarming weer aanspringt. Als gevolg hiervan kunt u rekenen op een constante en comfortabele temperatuur in huis.
Luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid in een ruimte heeft een grote invloed in huis. Niet alleen voor houten producten, maar ook voor de gezondheid. Indien de relatieve luchtvochtigheid te laag is, zal het hout krimpen. Bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid gaat het hout juist uitzetten. De ideale luchtvochtigheid bij een houten vloer is tussen de 45% en 65%. Het kan nodig zijn om in de winter, wanneer de luchtvochtigheid in huis het laagst is, een luchtbevochtiger te gebruiken. Wij adviseren je hier graag verder over.
Nog steeds vragen? Wees welkom, neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.