Tapisvloeren

door | 08-01-2021 | Informatie

Een tapisvloer is een traditionele, ambachtelijke, maar vooral bijzondere parketvloer. Bij ’t Saense Parkethuys zijn we ook gespecialiseerd in het leggen van tapisvloeren. In deze blog lees je meer over de bijzondere legwijze en de voordelen van deze vloeren.

Een tapis vloer

Tapis is de benaming voor traditioneel massief parket. Dit parket is vooral bekend geworden door de bijzondere legwijze en verschillende patronen die te maken zijn met deze vloeren. Een tapisvloer is massief parket, zonder messing en groef. De vloer wordt gelegd in twee lagen: meestal een spaanplaat of mozaïek ondervloer met daarop de massieve bovenlaag. De tapisplanken worden op de ondervloer gelijmd, dit kan in elk gewenst patroon. Vervolgens wordt de vloer met nietjes of spijkertjes vastgezet. Hierna zijn er twee keuzes die de vloer een totaal verschillende uitstraling geven;
  1. De vloer wordt glad geschuurd en de spijkergaatjes die gemaakt zijn, worden gevuld met een papje van het schuurstof, zodat deze onzichtbaar worden. Tenslotte wordt de vloer nogmaals geschuurd, gepolijst en naar keuze afgewerkt.
  2. De vloer wordt niet geschuurd maar alleen gepolijst, zodat de spijkergaatjes en lichte hoogteverschillen in de vloer zichtbaar blijven. Dit geeft een robuustere uitstraling. Hierna wordt de vloer wordt de vloer naar keuze afgewerkt.
Het leggen van een tapisvloer vereist veel kennis en ervaring en kan alleen door specialisten gelegd worden. Het is een arbeidsintensieve, ambachtelijke vloer met een geheel eigen uitstraling.

Waarom een tapisvloer?

  • Er zijn bijna geen beperkingen in de patronen die gemaakt kunnen worden met een tapisvloer. Of je nu voor een Versaillespatroon, sterpatroon, ladderpatroon, visgraat, Hongaarse punt of vele andere patronen kiest het kan allemaal met een tapisvloer.
  • Er zijn veel meer mogelijkheden in sorteringen.
  • Het is een geschikte vloer voor vloerverwarming. Dit hangt wel af van de gekozen houtsoort, maar over het algemeen is een tapis vloer geschikt voor vloerverwarming. Natuurlijk adviseren we je graag over de mogelijkheden. Wel moeten we hierbij aanmerken dat de warmteweerstand van een tapisvloer hoger is dan bij semi-tapis vloeren. Semis-tapis is een tweelaags systeem waarmee ook visgraatvloeren en Hongaarse punt vloeren gemaakt kunnen worden.
  • Je koopt een tapisvloer voor het leven wanneer je deze goed onderhoudt. De vloer is meerdere malen te schuren en lakken of oliën, waardoor de vloer langer meegaat dan de twee- of drielaags vloeren.
  • Het is een stille vloer. Doordat de vloer volledig verlijmd wordt gelegd zal loopgeluid op deze vloer minimaal zijn.
Twijfel jij over het nemen van een tapisvloer? Je kunt ons altijd telefonisch, per e-mail of in onze showroom benaderen voor vragen of advies. Bij ‘t Saense Parkethuys helpen we je graag met het vinden van jouw droomvloer.